Vandaag, vrijdag 16 april, stond in dagblad Trouw een interview met Sebastian Valkenburg, schrijver van het boek Policor in de polder – hoe politieke correctheid Nederland dom maakt. In dit artikel kon ik de ziel van de taal heel goed herkennen. En ook hoe je het stuur over je leven kwijt kunt raken als je de weg in de taal niet weet.  

In grote lijnen komt het erop neer dat Valkenburg een tendens in de Verenigde Staten ziet overwaaien naar Nederland. In de VS, zo zegt hij, wil bijvoorbeeld de ‘Multicultural Affairs Advisory Board’ van de Universiteit van Columbia studenten niet confronteren met de Metamorfosen van de Romeinse dichter Ovidius, die schreef over verkrachtingen van mythologische figuren. Want dat geeft deze studenten mogelijk een onveilig gevoel.

Dit is maar één voorbeeld uit een reeks. En in Nederland ziet hij dit ook steeds meer gebeuren. Daar staat zijn boek vol mee. De zin uit dit krantenbericht die mij vooral trof ging over de situatie in België. Valkenburg:

Laatst vertelde Jonathan Holslag, de Vlaamse politicoloog en China-kenner, hoe zijn studenten een essay schreven over het optreden van China tegen de Oeigoeren. In het Nederlandse parlement is uitgesproken dat dat genocide is, maar zijn studenten durfden dat niet op te schrijven. Want ze zijn als de dood dat ze voor westers koloniaal worden uitgemaakt. En iedereen heeft toch zijn eigen waarheid – dus ook de Chinese staat? (Trouw 16-4)

Met dit ‘als de dood zijn’ is de ziel ingekrompen, onvrij, stuurloos. Wat hier de bredere culturele, politieke oorzaak ook van is, ik vind het echt heel erg en zorgelijk als mensen zo op slot raken en zich niet meer vrij durven uit te spreken. Waar vinden  in de samenleving dan nog goede gesprekken plaats, leert men elkaar beter kennen, heeft men kans op een dieper contact met elkaar? En hoe zullen mensen nog in beweging komen, zich vernieuwen? Misschien is er iets van zielzorg voor nodig om uit ‘deze dood ‘weer op te staan’.

2
0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This