In de weekenduitgave van mijn dagblad, Trouw, stond een interview met Mattias Desmet, hoogleraar klinische psychologie uit Gent, over zingeving. Mij interesseerde wat hij zei over zingeving, of beter nog: het gebrek aan zingeving in onze samenleving. Vragen als ‘Wie ben ik?’ of ‘Waarom besta ik?’ zijn binnen het wetenschappelijk wereldbeeld op de achtergrond geraakt. En in het dominante wetenschappelijke, rationele verhaal raakt de ziel in de verdrukking. Hij kijkt naar zijn eigen land:

“In België werden jaarlijks 300 miljoen doses antidepressiva geslikt, een groot deel van de beroepsbevolking heeft het idee dat hij een ‘bullshit-job’ vervult, en we waren getuige van een burn-outepidemie.”

Zo’n maatschappij, stelt Desmet, is vatbaar voor verhalen die één oorzaak van angst benoemen en zo een vijand creëren die vernietigd moet worden, in dit geval het coronavirus. (…) “Met blikvernauwing als gevolg. Als je binnen het dominante verhaal staat, lijkt de logica ervan te kloppen: we worden geconfronteerd met ziekenhuizen die vollopen, we moeten in lockdown tot een vaccin ons verlost.”

Voor Nederland zal zoiets eveneens opgaan, denk ik. Ik las dit weekend ook een interview met Jaap van Dissel van het RIVM. De vragen gaan over de effecten van de lock-down maatregelen zoals de avondklok. Van Dissel:

“Het kan dat de avondklok ook de opvolging van andere maatregelen heeft verbeterd. Dan heb je ook een gewenst effect. Het gaat uiteindelijk om de bundel maatregelen. We kunnen die niet uit elkaar trekken en voor elke maatregel het unieke effect vaststellen. Maar als de avondklok en de bezoekregeling helemaal geen effect hadden gehad, dan zaten we volgens de prognose nu in een redelijke steile lijn omhoog.” (NOS site)

Deze manier van spreken (“We zitten in een steile lijn omhoog.”) lijkt mij een voorbeeld van het dominante, wetenschappelijke verhaal in onze samenleving. Met z’n allen strijden tegen het virus. Maar mensen ervaren, zeker na de eerste golf vorig jaar, dat dit niet het enige verhaal is. We geven op onze eigen manier betekenis aan wat er in ons leven gebeurt. Het zou goed zijn als we naar die verhalen leren luisteren, zo stelt Desmet. Wat betekenen deze maatregelen voor jou? Hoe gaat jij ermee om?

4
0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This