Vandaag presenteert de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag haar eindrapport. Ik heb naar de toespraak van de voorzitter van deze commissie geluisterd. Hierna overhandigde hij dit rapport aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Uit grote nieuwsgierigheid en betrokkenheid heb ik het rapport gedownload om te lezen. Want wat zich hier afspeelt is een groot, complex en divers taalfenomeen.

Het rapport heeft als titel Ongekend onrecht en vanuit verschillende perspectieven licht de commissievoorzitter deze woorden toe. De Kamervoorzitter erkent wat hier wordt beschreven. Terwijl in de zaal en waarschijnlijk ook via de media velen meeluisteren en kijken, waaronder waarschijnlijk ook veel gedupeerde ouders, wordt de overheid aangesproken op haar falen. De commissieleden doen daarom een „dringend beroep op alle betrokken staatsmachten om bij zichzelf te rade te gaan, zodat dit in de toekomst kan worden voorkomen en hoe het ontstane onrecht alsnog kan worden rechtgezet.” 

De commissie heeft niet de opdracht gekregen aanbevelingen te doen. Het moet alleen indringend en uitvoerig beschrijven wat zich heeft afgespeeld. Zij roept wel de betrokkenen op zich af te vragen wat de inhoud van dit rapport hen te zeggen heeft. De ziel van de taal: bij jezelf te rade gaan wat deze beschrijving je te zeggen heeft. Letterlijk is het: jezelf om raad vragen. Dat kan niet zonder dialoog. 

Parlementair – eindrapport – toespraak – geluisterd – lezen – titel – woorden – erkent – beschreven – meeluisteren – aangesproken – beroep – te rade gaan – opdracht – aanbevelingen – oproepen – zich afvragen – zeggen – letterlijk – om raad vragen – dialoog

 

 

 

0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This