‘Geestelijk verzorgers zien mensen stilvallen.’ Dat is de titel van een artikel op de NOS-site vandaag, die me aansprak. Vooral vanwege het woordje ‘stilvallen’. Het vallen geeft aan dat je er weinig aan kunt doen, het overkomt je, je ondergaat het. Het suggereert ook dat mensen dit niet willen, maar het gebeurt blijkbaar toch. Voorbeelden van stilvallen in dit artikel, zijn: thuis moeten blijven, niet meer mee doen aan activiteiten, gebrek aan perspectief, niemand meer aanraken, geen afscheid kunnen nemen van gestorvenen.

Dat ‘vallen’ heeft een diepe betekenis. Je valt op jezelf terug.  Je valt met jezelf samen. Het leven en wat je ervan verwacht vallen tegen. Ja, je valt jezelf tegen. Het is alsof er geen bodem is om op te staan en daarom vallen mensen. Ze vallen niet om, ze vallen in een gat, in iets dat donker en leeg is.

Eén van de geestelijk verzorgers die geïnterviewd wordt in dit artikel is Etje Verhagen, werkzaam in de regio Zwolle.  Wat ze zegt is herkenbaar.

Als geestelijk verzorger voelt Verhagen zich onthand, vertelt ze. “Normaal probeer ik mensen die eenzaam zijn te stimuleren contact te zoeken met anderen, en juist dat kan ik nu niet doen.” Verhagen komt in haar werk veel bij (ongeneeslijk) zieke mensen over de vloer. “Hun laatste levenswensen staan on hold. Een jonge vrouw met een korte levensverwachting, die herinneringen wil maken met haar kinderen bijvoorbeeld. Simpele dingen als naar een pannenkoekenhuis, dierentuin of terras.”

De uitdrukking ‘stilvallen’ in dit artikel zet me aan het denken. Ik hoor over hetzelfde verschijnsel in werksituaties, in bedrijven. Wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen is om juist aan dat stilvallen een stem te geven. Het helpt als je elkaar bevraagt hoe het is om stil te vallen. In plaats van je in jezelf terug te trekken, keer je naar buiten en geef je woorden aan de stilte, de eenzaamheid, de somberheid. Dat is misschien niet fijn, want liever zou je iets doen (het tegenovergestelde van ‘onthand zijn’). Maar soms zit dat er gewoon niet in. Dan komt het erop aan dat we elkaar spreken en een zin geven aan wat zinloos lijkt.  

Als ik teruglees wat ik hier heb opgeschreven klinkt het alsof ik zelf ook een beetje een geestelijk verzorger ben. Misschien is dat ook zo.

6
0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This