Na zo’n bijzondere dag in Washington DC kan ik het niet laten om daar iets over te schrijven. De taal in dit gebeuren schreeuwt om aandacht. En wat mij in het bijzonder treft is dat taal een kracht heeft, die scheppend maar ook destructief kan zijn. “Trump zweept de mensenmassa op.” “Hij heeft de lont van chaos aangestoken.” De burgemeester van Washington vindt dat “de tweets van Trump tot geweld hebben aangezet”.

Twee mannen uit Ohio verwoorden wat volgens hen de boodschap van dit geweld is. Citaat uit de Volkskrant:

Zach Shay, ook uit Ohio, zegt dat hij niet kan inschatten of de bestorming effectief of contraproductief is geweest. “Maar ik denk wel dat we de politici eens goed hebben laten schrikken”. Andrew George: “Nu voelen ze wat ze ons aandoen als ze ons afschepen met 600 dollar coronasteun. In die bubbel hebben ze nooit contact met echte mensen.”

Het valt mij op dat er voorafgaand aan deze dag al veel geweld in de taal zelf verpakt zit. De uitdrukking ‘Stop the steal‘, die overal zichtbaar en hoorbaar is, laat een beeld ontstaan dat de instituties crimineel gedrag vertonen. Dat verwijt is dan bedoeld voor de politici, voor de rechters, voor de media, de wetenschap, de politie, het leger. Als je je alleen maar met dit frame inlaat, dan kan ik me wel voorstellen dat je in opstand komt om de vijand, die bijna overal is, te bestrijden. Je ziet daarom ook mensen met wapens, vlaggen met geweren, mensen in legeruitrusting. 

Hoe krijg je de geest weer in de fles of de ziel in de taal? Een belangrijke vraag voor Joe Biden. Ik denk dat inzicht in wat taal doet (hier framing: anderen bij voorbaat in een crimineel daglicht plaatsen) al een goede eerste stap is. 

2
0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This