Veel mensen hebben uitgekeken naar de inauguratie van Jo Biden en Kamala Harris. Vanmorgen las ik nog in de krant dat de woorden van Trump de afgelopen jaren mensen geleerd hebben geweld te gebruiken. Zo sterk kan de werking van taal zijn op de zielen van mensen. Wat zal de taal zijn die Biden gaat gebruiken en wat zal daar de werking van zijn?

In zijn toespraak, na de beëdiging op het Capitool, zei hij vandaag bij herhaling dat hij héél zijn ziel legde in het verenigen van het land. Hij gaat helemaal voor de eenheid van het nu zo gepolariseerde volk.

“My whole soul is in it,” the new president continued. “Today, on this January day, my whole soul is in this — bringing America together, uniting our people, uniting our nation. And I ask every American to join me in this cause.”

Hoe zou Biden moeten spreken om de mensen in zijn land te verenigen? Met welke bezieling zou hij zijn presidentschap kunnen vormgeven? De polarisatiefilosoof Bart Brandsma heeft daar naar mijn idee waardevolle dingen over gezegd. Namelijk dat je je niet zozeer moet richten op de mensen die in die polarisatie de tegenstellingen vertolken. Je moet niet proberen tussen hen een bruggenbouwer te willen zijn. Maar je moet die mensen aandacht geven die onder de druk van deze tegenstellingen lijden. Brandsma noemt dit het ‘stille midden’. De mensen van het midden zou Biden kunnen opzoeken, naar hun gevoelens en vragen luisteren en proberen die op zijn manier te verwoorden. Hoe meer dat ‘stille midden’ dan versterkt wordt, hoe meer de uitersten verzwakken. Ik hoop voor Amerika dat dit Biden en Harris lukt.

2
0
Je reactie op deze blog is van harte welkom.x
()
x

Pin It on Pinterest

Shares
Share This